1. CIKLUS – JUBILEJ ROĐENJA F. ŠOPENA

                                                                                                20 – 25. februar

DMITRI ŠIŠKIN

Rođen je u mestu Ulan-ude, u Sibiru, Rusija. Studirao je na moskovskom Konzervatorijumu Čajkovski, u klasi prof. Eliso Virsaladze (2010-2015.), trenutno završava doktorske studije.

2014. godine pobedio je na 5. televizijskom Takmičenju za mlade muzičare Krcko Oraščić. U svojoj zemlji stiče popularnost 2010. godine posle izvođenja klavirskog koncerta P.I.Čajkovskog, sa kamernim orkestrom Gnesin Virtuosi, na gala događaju proslave Dana Rusije, 12. juna, na Crvenom Trgu.

Dobitnik je nagrada na najelitnijim pijanističkim takmičenjima: 3. nagrada na 59. Međunarodnom takmičenju Buzoni, Bolzano, Italija (2013) i 3. nagrada na Međunarodnom takmičenju Friuli Venezia Giulia (2013), 2. nagrada na 4. Međunarodnom pijanističkom takmičenju BNDES u Rio de Ženeiru, Brazil (2014). 2015. godine, osvajanjem 6. nagrade na 17. Međunarodnom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi, širom su mu otvorena vrata za svetsku karijeru. Bio je finalista Međunarodnog pijanističkog takmičenja Kraljica Elizabeta u Belgiji (2016).

Aktivno nastupa sa najznačajnijim simfonijskim orkestrima Poljske, uključujući Varšavsku filharmoniju, Rusije (Moskovski državni orkestar, Simfonijski orkestar Čajkovski i Moskovska filharmonija) zatim Bugarske, Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Kine i Japana. Novembra 2016. postiže izuzetan uspeh izvodeći Humelov klavirski koncert, u pratnji  Ruskog nacionalnog orkestra, pod vođstvom Mihaila Pletnjova.

Od 2014. snima za KNS Classical, a od 2016. je i ekskluzivni umetnik za kompaniju Yamaha.

Takođe, Dmitri Šiškin se bavi i komponovanjem.

 

RITA KINKA

Bogata pijanistička karijera Rite Kinke obuhvata preko 800 resitala, i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, SAD, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnica je niza jugoslovenskih i međunarodnih nagrada na takmičenjima u: Senigaliji (1979), Verčeliju („Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu („Schumann”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu („ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu („Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu („Klavirska muzika 20. veka”, 1996).

Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („Za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, uručene joj u Briselu juna 1991. godine, te „Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.

Snimala je za radio i TV centre u više zemalja: Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan. Snimila je tri cd-a u izdanju briselske kuće „Digital Media Production” i PGP RTS, a prethodno i jedno LP izdanje.

Studirala je na AU u Novom Sadu u klasama profesora E. Timakina i A. Valdme, a postdiplomske studije završila je na FMU u Beogradu  u klasi prof. D. Trbojevića, i na AU u Novom Sadu  u klasi A. Valdme. Usavršavala se na „Džulijardu“ u Njujorku u klasi Đerđa Šandora, koristeći stipendiju Fondacije “Đina Bahauer” koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju “Kraljica Elizabeta” u Briselu 1987. godine, kao „najperspektivnijem mladom umetniku“.

 

VIKTOR RADIĆ

Rođen je u Novom Sadu 1996. godine. Počeo je da uči klavir sa šest godina u klasi prof. Ivane Branovački u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu. Od 2006. je nastavio školovanje u klasi prof. Srđana Dalagije. Osvojio je mnoge nagrade na internacionalnim takmičenjima: druga nagrada, Nikolai Rubinstein, Pariz, 2008; druga nagrada, Virtuosi per musica di pianoforte u Usti nad Labem, Češka, 2011; Zlatnu medalju i specijalnu nagradu za premijerno izvođenje kompozicije Fuga Ivana Rijaveca, na EPTA takmičenju I. Rijavec u Idriji, Slovenija, 2012; prva nagrada, San Dona di Piave, Italija, 2015; prva nagrada i specijalna nagrada za izvođenje dela F. Šopena, Beogradski Šopen Fest, 2016; Nedavno je osvojio prvu nagradu i specijalnu nagradu Stanislava Tešić na Memorijalu Isidor Bajić u Novom Sadu. Osvojio je prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2007. i 2009, a drugu nagradu 2011. Takođe je osvojio prvu nagradu, i nagradu laureata na internacionalnom takmičenju za mlade pijaniste Mihajlo Vukdragović u Šapcu 2009. godine. Uručena mu je nagrada Zlatno zvonce od strane grada Novog Sada za postignute rezultate. Održao je brojne koncerte u Srbiji i Sloveniji. Nastupa i u kamernim sastavima, 2015. je osvojio prvu nagradu na međunarodnom festivalu gudača Stringfes” u Sremskoj Mitrovici sa klavirskim triom – klasa prof. Dejan Subotić.

Nastupio je kao solista sa Kamernim orkestrom Isidor Bajić u novosadskoj Sinagogi 2009, a dve godine kasnije na istom mestu je imao resital u sklopu Treće svetske klavirske konferencije. Na svečanom otvaranju WPC 2012, svirao Koncert za dva klavira J. S. Baha, u ce molu. Viktor je ujedno pohađao i majstorske kurseve kod prof. dr. Arba Valdme i prof. Svetlane Bogino. Trenutno je na četvrtoj godini studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković.

 

VEDRAN JANJANIN

Rođen je u Zagrebu 1994. Posle završenog srednjoškolskog obrazovanja u Muzičkoj školi Eli Bašić u klasama Sretne Meštrović i Andreje Jurić, paralelno je upisao studije klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltajana i Univerzitet za Muziku i umetnost u Beču 2013. godine. Dosadašnjim uspehom, nagradama na međunarodnim i državnim takmičenjima, svoje studije je takođe upotpunio odlaskom na Erasmus+ razmenu na prestižnu Muzičku akademiju Franc List u Budimpešti.

2016. godine nastupio je kao solista na turneji sa orkestrom EUfoni pod vođstvom maestra Mladena Tarbuka u Zagrebu, Ljubljani, Gracu i Budimpešti. Iste godine nastupio je na dobrotvornom koncertu u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u duu sa pijanistom svetskog glasa Andrejem Gunjinom, izvodeći dela za dva klavira. Usavršavao se kod brojnih uglednih pijanista i pedagoga, kao što su: Kalman Drafi, Dina Yoffe, Eugen Indjić, Vejn Maršal, Julija Gubajdulina i mnogi drugi.

 

 

 

MEĐUNARODNI CENTAR ZA MUZIKU EVA

Vesna Radić i Ana Rančić, pijanistkinje, koleginice i drugarice, osnovale su 2016.godine Međunarodni centar za muziku «Eva».

Motivisane  željom da svoje  ogromno pedagoško iskustvo, znanje i ljubav prema muzici podele sa što većim brojem ljudi i dece, i vođene idejom da pruže najkvalitetnije muzičko obrazovanje, organizovale su nastavu u Međunarodnom centru za muziku «Eva», po metodi Udruženja Kraljevskih Muzičkih Škola (ABRSM – Associated Board of the Royal Schools of Music).

Polaznici Centra, nezavisno od uzrasta i nivoa znanja, imaju mogućnost da kroz jedinstvenu individualnu nastavu i redovne javne nastupe ovladaju svim elementima muzike, pevanjem i sviranjem na različitim instrumentima: klaviru, gitari, violini, violončelu, flauti. U planu je proširenje broja ponuđenih instrumenata u zavisnosti od interesovanja polaznika.

 

MUZIČKI STUDIO LITTLE PIANO

Klavirski pedagog, Kristina Davidovic Simić,  osnovala je 2012.godine, pri DKC Majdan, Muzički studio Little Piano.

Završila je Instrumentalnu klavirsku pedagogiju u Beču, u klasi prof. Nataše Veljković, a kod prof.Manfred Wagner-Arzta specijalizovala ranu muzičku edukaciju.

Studio radi po metodi Little piano school, poreklom iz Italije, u okviru koje se deca već sa 18 meseci kroz muziku i igru usresređuju na muzičku percepciju, memoriju, ukus, emociju, motoriku, socijalizaciju. Radi se sa bojama, uz instrumente, igranje, crtanje, brojanje, pevanje i sviranje na klaviru.

 

 

 

 

 

JUNSKI ODJECI BEOGRADSKOG ŠOPEN FESTA

16 – 17 juni

ŠIMON NERING

Jedan je od najtalentovanijih pijanista mlađe generacije u Poljskoj. On je jedini Poljak, dobitnik prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu, jednom od najprestižnijih takmičenja u svetu.
Šimon Nering je studirao na Muzičkoj akademiji u Bidgošču, u klasi profesora Stefana Vojtasa, sa kojim je radio od 2013. Pre toga, tokom 11 godina je učio klavir u klasi prof. Olge Lazarske u Osnovnoj Muzičkoj školi Miječislav Karlovič  u Krakovu, a potom  u Srednjoj muzičkoj školi Frederik Šopen u Krakovu. U jesen 2017. godine, Šimon će započeti svoje studije u klasi profesora Borisa Bermana u Školi za muziku Univerziteta Jejl.
Šimon Nering je na renomiranim svetskim takmičenjima ostvario značajne uspehe:
1.nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Stenvej, u Hamburgu 2005; 1. nagrada i Specijalna nagrada za najbolju interpreatciju kompozicije mađarskog kompozitora na Međunarodnom memorijalnom takmičenju Ferenc Đerđ, u Budimpešti 2010;  3. nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Step towards Mastery, Petrograd 2011; 1. nagrada na Pijanističkom takmičenju Šopen, Narva 2012;  2. nagrada na Međunarodnom  takmičenju Academy Award u Rimu, 2014; 1. nagrada i 6 specijalnih nagrada na Međunarodnom memorijalnom pijanističkom takmičenju Halina Černi-Stefanjska, Poznanj, 2014;  1. nagrada na Međunarodnom memorijalnom pijanističkom takmičenju Artur Rubinštajn, Bidgošč, 2014;
Godine 2015. Nering je nastupio u finalu 17. Međunarodnog takmičenja  Frederik Šopen u Varšavi, gde je osvojio pohvalu, nagradu publike, i veliki broj dodatnih nagrada.
Šimon Nering je pobednik na nedavno održanom Međunarodnom  takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu, jednom od najznačajnijih takmičenja u svetu, gde je dobio i nekoliko dodatnih nagrada, uključujući i nagradu za najbolje izvođenje kompozicije Frederika Šopena.
Njegov debitantski CD sa muzikom poljskih kompozitora nagrađen je nagradom  Friderik 2016,  od strane Poljske diskografske akademije, u kategoriji Album godine – solo resital, zatim nagradom Supersonik magazina za klasičnu muziku Picikato, i nagradom  Džoker časopisa Krešendo.
U 2016. godini izdata su dva albuma: Šopenovi klavirski koncerti sa ansamblom Sinfonieta Krakovia pod dirigentskom palicom Jureka Dibala i Kšištofa Pendereckog, kao i izdanje Klavirski koncert  Uskrsnuće, autora K. Pendereckog, pod vođstvom samog kompozitora.  Najnoviji snimak ŠimonaNeringa obuhvata dela Frederika Šopena, izvedena na instrumentu Erard iz 1858. godine.
Šimon Nering je nastupao na koncertnim podijumima u Rusiji, Kini, Ukrajini, Estoniji, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj, Italiji, Izraelu, Argentini, Brazilu, Čileu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Sarađivao je sa sa većinom orkestara iz Poljske – sa orkestrima kao što su Varšavska filharmonija, Varminjsko – Mazurska filharmonija , Santander orkestar, Sinfonia Juventus, zatim Izraelski simfonijski orkestar, kao i Orkestar 18. Veka, i sa dirigentskim imenima:  Jerži Maksimjuk, Jacek Kaspšik, Gregorž Novak, Omer Meir Velber, Džon Akselrod, i Kšištof Penderecki.
U narednom periodu pijanistu Neringa očekuju koncertni nastupi u Japanu i Kini, resitali u Vigmor Holu i Karnegi Holu,  te nastupi na festivalima: Šopen i njegova Evropa – Poljska,  Pablo Cazals Festival – Prades,  Piano Festival – Vilnjus, kao i Ludvig van Betoven Uskršnji festival u Varšavi.

Prema rečima kritičara, „ Pijanista besprekorne tehnike, majstor najsuptilnijih tonskih i dinamičkih nijansiranja, zreo, plemenit  i inteligentan u svojim pijanističkim tumačenjima, i jedan  od  najbriljantnijih talenata na svetskoj pijanističkoj sceni u poslednjih nekoliko godina”.
Šimon Nering je od 2010. godine stipendista fondacije Pro Muzika Bona i Ministarstva kulture i nacionalne baštine, a od 2015.  i stipendista fonda Kristian Cimerman.
Nering je reprezent Udruženja Ludvig van Betoven.

 

BOJAN SUĐIĆ

Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici, šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS. Radi i kao redovni profesor i šef katedre za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a 2015. godine obeležava tridesetogodišnjicu profesionalne dirigentske karijere. Od samog početka njegov rad odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, izvanredna postignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja – počev od Prve nagrade na Jugoslovenskom takmičenju mladih umetnika u Zagrebu 1989, preko najznačajnijih profesionalnih priznanja u domaćoj muzici: nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora, godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika, nagrade Grada Beograda, Zlatnog beočuga, godišnje nagrade časopisa Muzika klasika i drugih. Intenzivno nastupa na domaćim i inostranim scenama.Od 1992. godine je stalni dirigent Hora i Simfonijskog orketsra RTS sa kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih ostvarenja svetske i domaće baštine. Najveći broj tih koncerata snimljen je za radio i TV, a oni su i osnova obimne Suđićeve diskografije.Sarađivao je od 1989. godine intenzivno i sa Beogradskom filharmonijom. Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u sezoni 1999/2000. bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je 2004/2005.Od 1998. godine otpočinje angažman kao gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mesto rezidencijalnog dirigenta 2000. godine. Sa ovim ansamblom ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava. Plodnu saradnju ostvario je i sa ansamblom Helsinške nacionalne opere. Kao gost-dirigent nastupao je sa preko četrdeset orkestara u regionu i svetu, poput Helsinške filharmonije, Novosibirske filharmonije, Turske filharmonije, Filharmonije UNAM.

 

SARAH SKOPLJAK

Rođena je 1997. godine u Tuzli. Sarinu muzikalnost i talenat rano je otkrila njena baka, prof. klavira Meliha Kulukčija. Školske 2005/2006. godine, Sarah upisuje Osnovnu muzičku školu Tuzla, odsek klavir u klasi prof. Lidije Kuzmić. Prvi javni nastup Sarah je imala vec u februaru 2006. godine  povodom Dana nezavisnosti BiH. 2012. god. Sarah upisuje Srednju muzičku školu Tuzla, odsek klavir u klasi prof. Zrinke Andrejaš kao i teoretski smer. Završila je u klasi prof. Zlatana Mujkića. Dobitnica je dve diplome Federalnog ministarstva obrazovanja za 2014. i 2015. za postignute izuzetne rezultate na federalnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima te afirmaciju obrazovanja.

Do sada je održala 6 samostalnih koncerata u Tuzli, 3 u Mostaru,  zatim solistički koncert u Cavtatu u okviru Epidaurus festivala, kao i u Beogradu u Narodnoj biblioteci Srbije kao najavu 5. Beogradskog Šopen Festa. Nastupala je i u drugim gradovima BiH, te inostranstvu, a iza sebe ima preko 500 javnih nastupa. Zapaženi su Sarini nastupi sa orkestrom Amoroso (Leskovac) na Muzičkim susretima dr. Mira Ivanović u Leskovcu. Sarah je sa Amorosom nastupala i u Tuzli, ali i u Beogradu na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Takođe, Sarah iza sebe ima nastupe sa orkestrom Muzičke škole Pavle Markovac iz Zagreba i Simfonijskim orkestrom iz Mostara.
Usavršavala se na seminarima kod profesora: Đorđe Staneti (HR), Aleksandar Serdar (SRB), Michal Rezeka (CR), Oliver Oliver (HR), Vladimir Milošević (SRB)… Trenutno je studentkinja I godine Muzičke akademije Sarajevo u klasi doc.mr. Dragana Opančića.
Dobitnica je mnogobrojnih nagrada  na federalnim, regionalnim i internacionalnim takmičenjima: XI Federalno takmičenje – Sarajevo (klavir solo), I nagrada; XII Federalno takmičenje – Ilidža (klavir četveroručno), II nagrada; XIV Federalno takmičenje – Tuzla (klavir solo), II nagrada; II Slobomir Internacional Music Competition – Bijeljina (klavir solo), II nagrada; Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ – Beograd  (klavir solo), II nagrada; III Slobomir Internacional Music Competition – Bijeljina (klavirski duo), I nagrada i zlatna medalja; III Slobomir Internacional Music Competition – Bijeljina  (klavir solo), I nagrada; Međunarodno takmičenje gudača „Stringfest 2013“ – Sremska Mitrovica  (kamerna muzika), II nagrada; Takmičenje kamernih ansambala „Mita Topalović“ – Pančevo; laureat I nagrada;Takmičenje kamernih ansambala „Davorin Jenko“ – Beograd, I nagrada; IV Festival pijanizma – Sremska Mitrovica (klavir solo), I nagrada; XVII Federalno takmičenje – Sarajevo (klavir solo), I nagrada; Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale 2014” (klavir solo), I nagrada; Beograd Chopin Fest 2015 – klavir solo, II mesto; XIX Međunarodno pijanističko takmičenje Šabac (klavir solo), II nagrada; XVIII Federalno takmičenje učenika i studenata muzike Sarajevo (kamerna muzika), specijalna nagrada; Festival Slovenske muzike Beograd  (kamerna muzika),  II mesto; IV Slobomir International Music Competition – Bijeljina (klavir solo), I nagrada i zlatna medalja: III Međunarodno pijanističko takmičenje Smederevo (klavir solo), I nagrada; Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale 2016” (klavir solo), II nagrada; IV Međunarodno pijanističko taakmicenje Smederevo 2017 (klavir solo), I nagrada i zlatna medalja.


 

VUK BOŽILOVIĆ

Rođen je 1993. godine u Beogradu.
Sa tri godine upisao je muzičko zabavište u muzičkoj školi Davorin Jenko u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi Petar Konjović, u klasi profesorke Milene Matijević, a potom nastavio školovanje od 2008. godine u srednjoj muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi profesorke Irene Oparov Dobrile. Usavršavao se kod renomiranih profesora i pijanista kao sto su Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Igor Lasko, Arbo Valdma, Baruh Meir, Stefan Kovacevič Laureat je takmičenja  Josip Slavenski  u Beogradu 2010. Godine, i Mihailo Vukdragović u Šapcu  2011. godine, a iste godine osvojio je i prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu.  
Godine 2012. je laureat takmičenja „Davorin Jenko“ u Beogradu, Medjunarodnog takmičenja u Nišu, finalista takmičenja Gvarnerius i polufinaliusta takmičenja Isidor Bajić u Novom Sadu. U okviru Revije Šopenove muzike na beogradskoj Šopenijadi 2012, osvojio je 2. mesto. U aprilu 2014. Godine je izveo Šopenov prvi klavirski koncert u e-molu, u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine, u pratnji Orkestra FMU a pod dirigentskom palicom renomiranog dirigenta Bojana Suđića .
Nastupao je u mnogim salama širom Srbije: Madlenianum, Studentski kulturni centar, Muzička galerija Kolarca, Svečana sala Gvarneriusa, Velika sala Sava centra, Velika sala Kolarčeve zadužbine, Kulturni centar Beograda, Skupština grada Beograda …

Student je četvrte godine studija na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Lidije Stanković.