BEOGRADSKI ŠOPEN FEST (BŠF) 

je internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija, čiji je domaćin MŠ Stanković, i koja se od 2012. godine održava uz podršku ambasada Republike Poljske i Švajcarske u Beogradu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, go Vračar i Stari grad, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Rotari kluba Beograd – Stari grad.

Preteča BŠF-a je Šopenijada, respektabilna, pijanistička revija mladih talenata, sa tradicijom postojanja od preko 25 godina, koja je iznedrila danas svetski priznate pijaniste.

BŠF populariše klasičnu muziku, predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora čovečanstva,  “pesnika klavira” – Frederika Šopena.

Projekat BŠF je inovativan i kreativan događaj, koji sadrži raznovrsne aktivnosti (Pijanističko takmičenje za mlade talente – učenike i studente klavira iz Srbije, regiona i Evrope, koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice i predstave za decu). Festival je specifičan osvrt na lik i delo velikog kompozitora, vreme u kome je živeo, uticaje njegove muzike na kasnije muzičke stvaraoce, a takođe i pogled na Šopena kao večitu inspiraciju u savremenim oblicima sveukupnog kulturnog izraza.

BŠF  kao internacionalna profesionalno – stručna manifestacija, za ciljnu grupu  ima prevashodno omladinu – mlade pijaniste, učenike muzičkih škola, studente muzike, zatim predstavnike struke – profesore, stručnu muzičku javnost, eminentne goste iz Srbije i inostranstva, ali i sve ljubitelje muzičke umetnosti uopšte, nezavisno od obrazovanja i starosnog doba.

BŠF  je takođe i koncept kontinuirane promocije mladih talenata kao i afirmisanih pijanista po gradovima Srbije i regiona ciklusom koncerata pod nazivom Odjeci Šopen Festa, koji ljubiteljima Šopenovih nota omogućava da uživaju u izvođenju dela velikog kompozitora tokom cele godine.

 

 

piano100