BOJANA DIMKOVIĆ

rođena u Beogradu, vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja, kamerni muzičar i predavač. Trenutno je zaposlena na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu i na završnoj je godini izvođačkih doktorskih studija pri kamernom odseku Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Nišu.

Sa svojih šesnaest godina dobija stipendiju za ulazak u prestižnu školu za muzičke talente “Persl” posle koje nastavlja školovanje na londonskoj akademiji “Guildhall School of Music and Drama“ gde najpre diplomira na odseku za klavir, a potom završava Master studije na odseku za kamernu muziku. Postdiplomske studije na odseku za istorijsko izvođenje upisuje na istoimenoj instituciji 2008. godine kod prof. Karol Ćerasi (čembalo i fortepiano) i kod prof. Džejmsa Džonstona (šifrovani bas).

Osvojila je nagrade na takmičenjima “Brodvud”, “Rojal oversiz lig” i “Ketlin Ferije”. Kao aktivni kamerni muzičar sarađuje sa mnogim ansamblima i pojedincima. Skorije saradnje u zemlji uključuju projekte sa Ansamblom Metamorfozis, Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Serbikom i sa istaknutim pojedincima: Ljubiša Jovanović-flauta, Sandra Belić-violončelo, Katarina Jovanović-sopran i mnogim drugima). Van granica zemlje, zapaženi su nastupi sa ansamblima “The Nightingale Trio”, “The Early Music Experiment” i baroknim ansamblom “The Musicians of London Wall”.

Koncertni angažmani uključuju izvođenja u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i na Islandu. Izdvajaju se oni u Vigmor holu, Rojal festival holu, Sent džon smit skveru, Sent martin in d fildsu i Bakingemeskoj Palati. Pojavljuje se na festivalima Čeltenam, London Siti, Oksford lider, Tjudli, Hamsted/Hajgejt, Stiv Rajš, Hendl kao i na svim značajnim koncertnim dvoranama i festivalima u zemlji.

Bojana je učestvovala u brojnim radio i televizijskim emisijama, a njeni nastupi se prenošeni na Radiju Beograd 1, Radiju Beograd 2, zatim RTS 1, RTS 2 i RTS Digital televizijskim kanalima. Član je uredničkog tima za časopis “Facta Universitatis: Visual Arts and Music”. www.bojanadimkovic.com