Nataša Veljković
Nataša Veljković

26.02. – 27.02.2015.

MŠ STANKOVIĆ

MAJSTORSKE RADIONICE

NATAŠA VELJKOVIĆ

Nataša Veljković, rođena je u Beogradu, i već duži niz godina živi i radi u Beču. Njeno životno druženje sa klavirom počelo je već u dobu od 4 godine, a njeni javni koncertni nastupi od 7. godine života.

Nakon početnih godina školovanja u Beogradu kod prof. Miroslave Petrović, a zatim i kod prof. Arbo Valdme, Nataša je 1982. godine primljena na Bečki Univerzitet za muziku i scenske umetnosti u klasi prof. Pol Badura-Škode, gde je diplomirala 1987. godine. Zatim su usledile profesionalne studije na Njujorškom Džuliardu (1988-1989) i diploma Ženevskog Konzervatorijuma (1990-1992).

Do svoje desete godine imala je već osvojene prve nagrade na dva međunarodna takmičenja mladih pijanista u Italiji: u Kapui i u Senigaliji. U 1985. godini je osvojila prvu i jedinu ,,Klara Haskil“ nagradu na značajnom međunarodnom pijanističkom takmičenju u Veveju (Švajcarska). Među drugim brojnim nagradama i priznanjima su i: pobeda na „World Music Masters“ takmičenju u Parizu 1990. godine, nagrada „Orlando“ za najboljeg muzičkog izvođača na Dubrovačkim letnjim igrama 1986. godine, godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za 1991. godinu, itd.

Počev od 1985. godine, Nataša Veljković biva angažovana u intenzivnim koncertnim aktivnostima širom sveta.

Nastupala je sa velikim brojem poznatih evropskih orkestara, kao što su Tonhale Orkestar iz Ciriha, Orkestar Romanske Švajcarske, Bečki Kamerni Orkestar, Filharmonija Janaček, Kapela Istropolitana, Orkestar RAI, Orkestar Radio Katovice, Zagrebački Solisti, kao i svi relevantni orkestri sa područja bivše Jugoslavije. U saradnji sa kamernim orkestrima, posebno su bile plodotvorne saradnje sa orkestrom „Dušan Skovran“, i sa „Gudačima Svetog Đorđa“ – rezultirajući u CD-ima snimljenim „in vivo“.

Takođe je uspešno učestvovala na velikom broju poznatih evropskih muzičkih festivala, kao u: Berlinu, Montreu, Napulju, Tuluzu, „Midem“ u Kanu, Monpeljeu, Algarveu (Portugalija), Šopenovim festivalima u Dušniki Zdroj (Poljska) i Gamingu (Austrija), „Karintskom Letu“, Atergau (Austrija), Mocart Festivalu u Istanbulu, Listov Festivalu u Raidingu (Austrija), Burgos (Španija), „BEMUS“-u, „NOMUS“-u, laureat Juventus Festivala u Kambreu (Francuska) i dr..

Konačno, svirala je uz pratnju velikog broja istaknutih evropskih orkestara uspešno sarađujući sa mnogim poznatim dirigentima, kao: David Cinman, Marcelo Vioti, Dimitrij Kitajenko, Lorens Foster, Antoni Vit, Petar Vronski, Kristijan Mondeal, David Šalon, Emil Tabakov, Uroš Lajovic, Milen Načev, Mladen Jagušt, Pavle Dešpalj, Martin Sieghart, Ronald Zollman i dr.

Uz dugogodišnju praksu radio i TV snimanja velikog broja njenih izvođenja, u skorašnjim godinama je ostvarila i veći broj CD snimaka, publikovanih od strane PGP RTS, austrijskog Zulus Records-a i Gramole, za koju je 2007 snimila CD Roberta i Klare Šumana i 2009 Haydnove Klavirske Koncerte uz pratnju Camerate Janacek uz najbolje kritike javnosti. 2012 snimila je kompletna dela Brahmsovog savremenika Heinricha von Herzogenberg-a za nemački CPO (3 CD-a). 2013 snimiće kompletna dela Dore Pejačević kao i klavirske koncerte Ignaza von Beecke-a, takođe za CPO.

Vanredni profesor je Univerziteta za Muziku u Beču, a od 2007-2009 je bila gostujući profesor Univerziteta za Muziku u Ostravi (Češka). Član je žirija na mnogim internacionalnim takmičenjima kao na primer Clara Haskil u Švajcarskoj.