I ciklus “U SUSRET ŠOPEN FESTU”, 29.02-01.03.2020.

BILJANA URBAN je pijanistkinja svetskog ugleda.
Kritika je opisuje  kao umetnicu čiju interpretaciju krase veličanstvena snaga i dubina, i izuzetna poetičnost. Svestranost Biljane Urban ogleda se u njenom esejistčiko-akademskom radu, delatnosti kao producenta, vrsnog pedagoga te organizatora akademija i festivala: l’Est-Ouest, Pariz 1991; ”FraMozart’,’ Hvar 2006-2012; ”Réinventer la Musique”, Pariz 2015;  ”Dani Jana Urbana”, Osijek 2017; ”Dorina Ljeta“,  Našice 2019).
B. Urban je unuka značajnog češko – srpskog  kompozotora  Jana Urbana (1875 -1952). Svoj umetnički potencijal zadnjih godina  posvećuje iztraživanju muzičke baštine Čeha i oživljavanju velike ostavštine svoga dede Jana Urbana.
Rodom iz Osijeka, posle završene Muzičke Akademije u Zagrebu, Biljana Urban studirala je na čuvenoj Ecole Normale de Musique – Alfred Cortot u Parizu , te na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu u Nizozemskoj. Usavrsavala se kod legendarnih pedagoga Elisso Virsaladze, Rudolf Kehrera, Eugen Indjica.
Državljanka je Francuske od 1984, Nizozemske od 1995, a 2012.  je  boravila u SAD-u  kao ”Artist in Residence” na Državnom Univerzitetu Kalifornije  u Fresnu (State University of California , Fresno),  te je nemački medij ”klassik-mobil” naziva gradjaninom sveta – kosmopolitom.
Urban je ostvarila međunarodnu karijeru, i nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama: Concertgebouw -Amsterdam, Cité des Ars -Paris, Théatre de la Monaie -Bruxelles, ORF Beč. U Parizu je nastupila u koncertnim serijama Fondacije Lili et Nadia Boulanger, Cite des Arts, Musee d’Orsai i Fondation Custodia.
B. Urban doseže vrh svetske pijanističke scene, nastupivši 2012. godine u okviru američkog ciklusa ”Philipe Lorenz International Keyboard Concerts” u Kaliforniji, koji predstavlja velikane  pijanističke scene (Garrich Ohlsson, Leon Fleisher, Daniel Barenboim, Radu Lupu, Emanuel Ax).
Kao nekadašnji pariski student Eugena Indjica, pobednika najvećeg svetskog Šopenovog konkursa u Varšavi, B. Urban svojom interpretacijom prenosi veliku tradiciju i umeće  izvođenja Šopenovih dela ovog prestižnog takmičenja.
Takođe, kao kamerni muzičar nastupala je sa solistima Kraljevskog koncertnog orkestra, Monnaie orkestra iz Brisela i Praške filharmonije.
Značajni svetski mediji  redovno emituju resitale  i CD snimke Biljane Urban: Engleski BBC 3 Radio, francuski France Musique, austrijski ORF, nizozemski  NPO Radio 4, belgijski Radio Klara, nemački, švajcarski, američki, hrvatski , slovenački mediji…  
U Parizu je predavala na École Supérieure César Franck and the Conservatoire de Neuilly.
Od 2017.godine je saradnica akademskog centra Univerziteta u Beču – ”Exile Arte”,  Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien.
Umetnica je najveće svetske izdavačke kuće nosača zvuka Naxos za koju je snimila pet CD albuma.
Repertoar Biljane Urban je širok i poseban.
Izdala je visoko cenjeni CD album sa klavirskim delima njenog dede Jan-Jovana Urbana.
Njena tri nedavno objavljena albuma sa kompletnim klavirskim delima češkog kompozitora Jana Vaclava Huga Vorišeka, ocenjena su najvišim kritikama. Prvi album u ovom nizu svrstan je među top 10 albuma 2014. godine od strane Culture Catch-a.
Biljana Urban živi u Amsterdamu.

Mladi talenti
BOGDAN DUGALIĆ rođen je 11.10.2003. godine u Beogradu.
Učenik je trećeg razreda klavirskog odseka srednje muzičke škole „Mokranjac“, u klasi profesora Marka Đorđevića. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi „Stanislav Binički“ u klasi profesorke Bojane Jovanović. Učestvovao je na brojnim festivalima i takmičenjima na kojima je osvojio brojne nagrade uključujući: Laureat internacionalnog takmičenja „San Donà di Piave“ Italija 2019, Laureat republičkog takmičenja ZMBŠS Beograd 2019,  I nagrada na internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ Beograd 2019,  Laureat međunarodnog takmičenja mladih pijanista, Šabac 2018, Međunarodno takmičenje mladih pijanista, Niš 2018.
Pohađao je seminare eminentnih pedagoga: Konstantina Bogina, Viktora Bogina, Junio Kimanena, Vladimira Ogarkova, Fabiana Kazanove, i takođe je sarađivao sa jednim od učenika Konstantina Bogina, Borom Nestorovim.
Dobitnik je jednokratne stipendije od strane asocijacije „Bartolomeo Cristofori“ osnovan za podršku muzičkim studijama na konzervatorijumima venecijanske muzike 2018. godine u Padovi, Italija. Takođe dobitnik je pune stipendije od strane Akademije „Perosi“ za preakademski kurs u klasi maestra Konstantina Bogina. Dobitnik je brojnih nagrada od strane muzičke škole „Mokranjac“.
Nastupao je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Velikoj dvorani Beogradske filharmonije kao i u Narodnom pozorištu na sceni „Raša Plaović“. Izvodio je koncerte sa školskim orkestrom muzičke škole „Mokranjac“, a takođe i sa orkestrom „Kraljevski gudači Svetog Đorđa“ na čelu sa koncertmajstorom Minhenske filharmonije Sretenom Krstićem.

ARIAN PETROVSKI je rođen je 26.06.2002. godine u Beogradu. Sa četiri godine je počeo da uči klavir u Muzičkoj školi ,  „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Rano nastupa u značajnim salama Beograda, a potom i Srbije, zatim u Italiji i Engleskoj.
Tokom školovanja je nastupao na brojnim međunarodnim i republičkim takmičenjima, na kojima je osvajao visoke nagrade:
Međunarodno takmičenje ,,Josip Slavenski” u Novom Sadu, 2012, I nagrada
Međunarodno takmičenje ,,Claudio Monteverdi” u Veneciji, 2013, II nagrada
sa kamernim duom na međunarodnim takmičenjima i na Republičkom takmičenju 2016,
I nagrada
Tokom 2019. godine kao solista osvaja visoke nagrade na međunarodnim takmičenjima u Srbiji:Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd, I nagrada
23. Međunarodno takmičenje pijanista, Šabac, II nagrada
Memorijal ,,Dušan Protić” u MŠ Vatroslav Lisinski, Beograd, I nagrada
Međunarodno takmičenje pijanista ,,Josip Slavenski”, Beograd, I nagrada.
Nastupao je i na koncertima Klavirske sekcije najboljih učenika u Beogradu.
Usavršavao se kod istaknutog profesora sa Royal College of Music u Londonu, Iana Jonesa, kao i na seminarima kod profesora: Lidija Bizjak (Paris ), Nataša Mitrović (FMU Beograd), Nenad Kačar (Zagreb).
Trenutno je na završnoj godini srednje škole u Muzičkoj školi ,,Kosta Manojlović” u klasi prof. mr Dine Hadžiomerović.
Decembra 2019. godine položio je prijemni ispit na prestižnom londonskom Univerzitetu Royal College of Music, na Odseku za klavir.

II ciklus, OKTOBARSKI OMAŽ, 15-16.10.2020.

MILOŠ PAVLOVIĆ je srpski pijanista vrlo raznovrsnih umetničkih interesovanja i afiniteta. Nastupajući sa podjednakim entuzijazmom kao solista, ali i kamerni muzičar,  jasno se pozicionirao na umetničkoj sceni regiona, ali i čitave Evrope.
Svoje muzičko obrazovanje stekao je na diplomskim studijama Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi ruskog pijaniste Igora Lazka (bivši student Jakova Zaka), kao i magistarskim  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu,  u klasi ruskog pijaniste Vladimira Ogarkova (bivši student Emila Gilelsa). Oba profesora, nastavljači su tradicionalne ruske pijanističke škole slavnog Henrija Nejgauza.
Tri godine, veoma značajne za njegov umetnički razvoj, proveo je u Torinu (Italija), gdje se usavršavao u klasi istaknutog italijanskog pijaniste Remo Remolija (učenika Artura Benedetija Mikelanđelija), gde stiče diplomu  Državnog konzervatorijuma “Đuzepe Verdi”. Dve godine specijalističkih studija na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu, završio je u klasi Olivere Đurđević. Usavršavao se na pijanističkim majstorskim kursevima Leonida Brumberga, Leva Natočenija, Arba Valdme, Konstantina Bogina, Sijavuša Gadžijeva i Paula Gulde.
Pobednik je takmičenja Muzičke omladine Srbije “Laureati Orfeja”.  Dobitnik je I nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Castello di Racconigi”- Torino, Italija,  i  II nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Ostuni – Italija.
Nastupao je kao solista i kamerni muzučar u nekim od najznačajnijih koncertnih sala širom regiona, ali i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Austriji, Grčkoj, Poljskoj, Estoniji i Malti. Ostvario je više  snimaka za različite TV i radio stanice. Sarađivao je sa brojnim istaknutim muzičarima, među kojima su: Piere Reach, Mihael Pethukov, Akiko Šimura, Robert Lakatoš, Ljudmila Gross, Irina Furst, Nikola Mijailović, Snežana Savičić, Aneta Ilić, Boris Petronje, Iva Mrvoš i mnogim drugima, kao i sa Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa i dirigentom Stankom Šepićem. Kao član klavirskog dua  MEZZO sa pijanistkinjom Jelenom Đajić Levajac ostvaruje vrlo zapaženu i razgranatu koncertnu delatnost. Redovan je učesnik međunarodnih muzičkih festivala, kao što su „Valeta Internattional Piano Festival“,  „Budva City Theater“,“Espressivo“… gde je nastupao među istaknutim umetnicima kao što su: pijanisti Mikhail Petukhov, Vladimir Viardo, Pierre Réach, violončelista Denis Shapavalov, violinisti Mikhail Bereznitsky, Jaroslaw Nadrzycki, kontrabasista Duncan Mc Tire ,…i td. Nastupio je kao izvođač, specijalni savetnik režisera za muziku i profesor glavnom glumcu u filmu nominovanom za nagradu Oskar, „Kada svane dan“ Gorana Paskaljevića.
Miloš Pavlović je čest član  žirija međunarodnih pijanističkih takmičenja, kao i profesor na pijanističkim majstorskim kursevima. Takođe, on je i redovan gost na međunarodnim konferencijama klavirskih pedagoga: Mančester, Dizeldorf, Oslo, Talin i td, gde je ostvario zapažene nastupe sa klavirskim resitalima i koncert-predavanjima.
Za svoj umetničko-pedagoški rad i ostvarene rezultate, dobitnik je Zahvalnica Fakulteta muzičke umetnosti u Beogadu, 2001, 2004. i 2014. godine za izuzetne zasluge i doprinos Fakultetu, kao i  Zahvalnice Udruženja klavirskih pedagoga Srbije za izuzetan doprinos klavirskoj umetnosti.
Februara 2015. godine imenovan je za člana upravnog odbora Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS), najstarijeg i najeminentnijeg festivala umetničke muzike u Srbiji i regionu.
Miloš Pavlović je potpredsednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, kao i Član je UMUSA(Udruženja muzičkih umetnika Srbije).
Osnivač je i Predsednik Upravnog odbora Fondacije Dobar glas, privatne Fondacije, koja pomaže najtalentovanije mlade umetnike u Srbiji. Trenutni fokus aktivnosti Fondacije je na pomoći „Školi za muzičke talente“ u Ćupriji,  jednoj od tri takve vrste u Evropi ( pored „Škole za muzičke talente Jehudi Menjuhin“ u Londonu i „Centralne muzičke škole“ pri državnom konzervatorijumu „P.I.Čajkovski“ u Moskvi) koja je prethodne godine obeležila 45 godina od osnivanja.
Miloš Pavlović je vanredni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

NEVEN ŠOBAJIĆ
je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa šesnaest godina upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je 2003. godine sa najvišom ocenom diplomirao u klasi prof. Jokut Mihailović. Od 2004. do 2006. godine, usavršavao se na postdiplomskim studijama na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi prof. Nila Imelmana, dok su mu mentori iz kamerne muzike i dirigovanja bili članovi kvarteta Čilingirian i Nil Tomson. Neven Šobajić se usavršavao i na specijalističkim studijama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković, a potom i na doktorskim studijama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, stekavši zvanje doktora umetnosti 2013. godine pod mentorstom prof. Jokut Mihailović.
Bio je učesnik majstorskih kurseva Sergeja Dorenskog, Endrjua Bola, Ronana Ohore, Stivena Sevidža, Bernara Daskolija, Džona Lila, Džona Bata, Mihaela Udea i drugih.
Osvojio je prvu i specijalnu nagradu na Republičkom i Saveznom takmičenju Jugoslavije, drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u Monkalijeriju (Italija) i treću nagradu  na međunarodnom takmičenju u Strezi (Italija).
Kao solista nastupao je širom Srbije, između ostalih u Velikoj sali i Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu, Skupštini grada Beograda, Galeriji Kulturnog centra Beograda, Ruskom domu u Beogradu, Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus u Beogradu, Kulturnom centru Studentski grad u Beogradu, UK Parobrod u Beogradu, Galeriji SANU u Beogradu, kao i u Gradskim kućama u Novom Sadu i u Subotici, Kulturnim centrima Pančeva, Smedereva, Pirota, Kulturnom centru u Brčkom, u Galeriji portreta u Tuzli u BiH, itd.
Bio je jedan od učesnika Omaža Mesjanu održanog u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine povodom stogodišnjice kompozitorovog rođenja. Učestvovao je i u obeležavanju Šopenovog i Listovog jubileja 2010. i 2011. godine u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Višestruki je učesnik festivala Šopen fest, u okviru kojeg je zabeležio zapažene nastupe u Galeriji i u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.
Sa zapaženim uspehom je učestvovao na XX Festivalu Budva  ̶  Grad teatar i na XX Festivalu Barski ljetopis, u Dvorani Park u Herceg Novom u Crnoj Gori, a gostovao je i na A tempo festivalu u Podgorici u Crnoj Gori, 2015. godine. Nastupao je i u  Monkton teatru i Gajevoj kapeli u Londonu u Velikoj Britaniji, kao i u Srpskom kulturnom centru u Parizu u Francuskoj.
Tokom 2019. godine održao je serijal uspešnih koncerata-predavanja u više muzičkih škola u BiH, na temu romantizma i klavirskog stvaralaštva Franca Lista, dok su njegovi solistički nastupi iste godine u Banskom dvoru u Banja Luci i Domu kulture u Brčkom imali entuzijastične kritike.
Sarađivao je sa sopranom Oljom Dakić, sa kojom je nastupao u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, kao i u Maloj sali berlinskog Koncerthausa u Nemačkoj.
Snimao je za Radio televiziju Srbije.
Zaposlen je na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini (BiH), gde predaje klavir, istoriju i teoriju pijanizma, kao i poznavanje literature i čitanje s lista. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i stručnog odbora Slobomir međunarodnog muzičkog takmičenja (SIMC-a).

Mladi talenti
IVA VUKOVIĆ je rođena 2000. godine u Čačku. Sa četiri godine počela je da svira klavir u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Čačku, u klasi prof. Magdalene Popović. Školovanje je nastavila u muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu u klasi prof. Natalije Tomić, a potom i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Vesne Janjić. Trenutno je student III godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara.
Ostvarila je značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. U svoje najveće uspehe ubraja: 100 poena na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, specijalnu nagradu za najperspektivnijeg pijanistu na Međunarodnom takmičenju u Radovljicama (Slovenija), laureate na međunarodnim takmičenjima u Stokholmu (Švedska), „Banjalučki bijenale“ (BiH), „Davorin Jenko“ (Beograd), Takmičenje mladih pijanista u Šapcu, kao i više puta na takmičenjima u Smederevu, Kragujevcu i Aranđelovcu. Proglašena je za najuspešnijeg učesnika 56. i 58. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. Dva puta je bila dobitnica I nagrade na takmičenju „Petar Konjović“, kao i nagrada na takmičenjima mladih pijanista u Sankt Peterburgu (Rusija), Festivalu slovenske muzike (Beograd) i drugim.
Pohađala je seminare renomiranih profesora: Jurij Kot (Ukrajina), Boris Kraljević (Crna Gora), Valerij Sigaljevič (Rusija/Francuska), Arabel Moraguez (Španija).
Kao članica ansambla „Trio P Piccolo“, u klasi prof. Nemanje Stankovića, dobitnica je I nagrade na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu.
Decembra 2019. godine dobila je specijalnu nagradu grada Čačka i proglašena je za najuspešnijeg studenta u prethodnoj školskoj godini.
Održala četiri solistička koncerta: u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, dva koncerta u rodnom Čačku i koncert u Novom Sadu (Isidor Bajić Piano Memorial).

ANĐELA DINIĆ je rođena u Beogradu 2001. godine. Završila je SMŠ „Stanković“ u Beogradu, kao đak generacije, u klasi prof. Ivane Jasić. Trenutno je student IV godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković; najmlađi je student na svojoj godini.
Dobitnica je prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu: Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije (2015, 2017), Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“ u Beogradu, Međunarodno pijanističko takmičenje u Smederevu (2014, 2015, 2016, 2017), specijalne nagrade za izvođenje dela F. Šopena (2016, 2017), Međunarodno klavirsko takmičenje „Janez Matičič“ 2018. u Ljubljani (Zlatna plaketa), Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu 2019. ( I nagrada i laureat svih starijih kategorija), Memorijal Matusja Blum 2019. u Sarajevu (laureat). Kao solista je nastupala u značajnim koncertnim salama: Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Sali Beogradske filharmonije, u Belom dvoru, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, Studentskom kulturnom centru, Narodnom pozorištu, Muzičkoj galeriji Kolarca, Narodnoj biblioteci, Ruskom domu, Dvorani kulturnog centra, Galeriji Artget, Gvarnerijusu, Svečanoj sali MŠ „Stanković“ gde je održala i dva solistička koncerta.
Gostovala je u televizijskim i radio emisijama.
Intenzivno se bavi komponovanjem i pevanjem.